Αλλαγές στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη

Featured Image

Είναι γνωστό πως η ζωή της γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη αλλάζει ριζικά. Είναι βέβαιο πως οι αλλαγές αυτές εντοπίζονται τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο.  H πλειονότητα των γυναικών δεν καταφέρνει να ανακτήσει την πρότερη, της εγκυμοσύνης, φυσική της κατάσταση, γεγονός που πολλές φορές επιφορτίζει έτι περεταίρω την ψυχολογία της μητέρας.
Σε τι συνίστανται όμως οι πιο συχνές αλλαγές στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη;

Κολπική Χαλάρωση

Η αλλαγή στον κόλπο της γυναίκας, είναι ίσως η πιο αναμενόμενη και έκδηλη αλλαγή στο γυναικείο σώμα μετά την εγκυμοσύνη. Η ίδια η φύση της εγκυμοσύνης επηρεάζει άμεσα την κατάσταση (εσωτερικά και εξωτερικά) της πυέλου και των πυελικών οργάνων. Ο κολπικός τοκετόςφυσιολογικός») είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη χαλάρωση του κόλπου και την απώλεια στήριξης του πυελικού εδάφους. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι κινήσεις του νεογνού εντός του κόλπου οδηγούν σε μικροτραυματισμούς, που σαν αποτέλεσμα έχουν τη μείωση αντοχής του πυελικού εδάφους. Η κολποπλαστική αποτελεί μια δημοφιλή μέθοδο επαναφοράς της κολπικής σφριγηλότητας, η οποία επιπροσθέτως διορθώνει και προβλήματα πρόπτωσης οργάνων (μήτρα, ουροδόχος κύστη, κτλ) που σχετίζονται με την κολπική χαλαρότητα.

Κοιλιακό λίπος

Μια από τις πιο προφανείς αλλαγές στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη, είναι η εναπόθεση λίπους στην κοιλιά. Ακόμα και αν η γυναίκα χάσει όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης, ένα ποσοστό λίπους θα παραμείνει στην κοιλιά της και σίγουρα θα παρουσιάσει μια χαλάρωση στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα της κοιλιάς τεντώνεται και οι μύες της κοιλιάς χαλαρώνουν. Η κοιλιοπλαστική σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται, καθώς στοχεύει στην επαναφορά και ανάδειξη της εικόνας της περιοχής από τον ομφαλό και κάτω, προτού μείνει έγκυος η γυναίκα. Συνδυαστικά δε, μπορεί να δράσει επανορθωτικά μαζί με τη λιποαναρρόφηση, της οποίας στόχος είναι η καταπολέμηση της τοπικής συσσώρευσης λίπους (λόγου χάρη μηροί).

Πτώση στήθους

Αναμφισβήτητα, ανεπηρέαστο δεν μπορούσε να μείνει και το στήθος της γυναίκας. Στο τέλος του α΄ τριμήνου η γυναίκα παρατηρεί αλλαγές στο σχήμα του στήθους με κυριότερη αυτή της αύξησης. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην ορμονική αύξηση του μαζικού αδένα (προετοιμάζοντας το στήθος για τον θηλασμό). Πολλές, αν όχι όλες, οι μητέρες μετά τη γαλουχία, παρατηρούν μια «πτώση» ή/και χαλάρωση στο στήθος τους που οφείλεται στη διάταση των ινωδών στοιχείων και του δέρματος. Το στήθος πέρα από τον θηλασμό, είναι και άρρηκτα συνδεδεμένο και με τη θηλυκότητα. Ως εκ τούτου, μια σημαντική μερίδα των γυναικών, μετά την εγκυμοσύνη, απευθύνεται σε εξειδικευμένους ιατρούς, όπως ο δρ. Ναούμ προκειμένου να αποκαταστήσουν το στήθος τους. Διευκρινίζεται πως οι αλλαγές στο στήθος συμβαίνουν ανεξάρτητα από το αν θηλάσει η γυναίκα ή όχι.

Ραγάδες και Ουλές

Ορατά και στο δέρμα τα σημάδια των αλλαγών λόγω της κύησης. Οι γνωστές σε όλους ραγάδες (ατροφικές ραβδώσεις) δεν αργούν να εμφανιστούν, ήδη από τον πρώτο καιρό και παραμένουν ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη. Η απότομη αύξηση του βάρους έχει σαν αποτέλεσμα η ομοίως απότομη τάση που ασκείται στο δέρμα να δημιουργεί ουλές στην περιοχή της κοιλιάς, των μηρών και του στήθους. Ως εκ τούτου, η ρήξη των βαθιών ελαστικών ζωνών του δέρματος είναι η κύρια αιτία εμφάνισής τους. Πολλοί ωστόσο αποδίδουν την εμφάνισή τους και στην ορμόνη κορτιζόλη, η οποία αποδυναμώνει τις ελαστικές ίνες, ειδικά το κολλαγόνο. Πλέον όμως, εξειδικευμένες κλινικές πραγματοποιούν αισθητικές επεμβάσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας (Fractional Laser CO2) προκειμένου να διαχειριστούν επιτυχώς τέτοιου είδους σημάδια.

Χαλάρωση δέρματος

Το δέρμα, μετά την κύηση, εκτός από ραγάδες, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει και χαλάρωση καθώς μειώνονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη του. Αιτία θεωρούνται οι ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας. Και σε αυτή τη περίπτωση η ιατροτεχνολογία δρά καταλυτικά μέσω πληθώρας εναλλακτικών. Στην κλινική MOM MAKEOVER, οι ραδιοσυχνότητες το HIFU, η ενέσιμη ραδιοσυχνότητα (Fractional Rf),το Carboxy, το prp και τα νήματα PDO είναι στη «φαρέτρα» των έμπειρων ιατρών ώστε να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε δερματική χαλάρωση.

Κυτταρίτιδα

Μετά την κύηση παρατηρείται έντονη παρουσία λιποκυττάρων σε περιοχές του σώματος όπως οι μηροί και τα μπράτσα. Η  συσσώρευση λίπους δημιουργεί τη χαρακτηριστική εικόνα φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα των περιοχών αυτών. Κυτταρίτιδα δύνανται να εμφανίσουν όλες οι γυναίκες, ακόμα και αυτές που πριν δεν είχαν, κυρίως λόγω της κατακράτησης υγρών και της αύξησης βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Άπαξ και εμφανιστεί η κυτταρίτιδα είναι ορατή και μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Το τελευταίας γενιάς σύστημα ενδοδερμίας   συνδυάζει  την διπολική ενέργεια ραδιοκυμάτων (Bipolar-RF), την ενέργεια υπέρυθρων ακτινών (Infrared-IR) , κρυοθεραπεία ( Cooling), την αναρρόφηση (Vacuum) καθώς και μηχανικό μασάζ του ιστού (Mechanical Tissue Manipulation) παρέχοντας θεαματικά αποτελεσματικές θεραπείες είναι η απάντηση της ιατροτεχνολογίας στο φαινόμενο αυτό. Επίσης, η θεραπεία Carboxy Therapy, παρέχει διπλό ρόλο όπου διασπά άμεσα τα λιποκύτταρα, αναγκάζοντάς τα να αποβληθούν από τον οργανισμό, άρα μειώνει άμεσα την κυτταρίτιδα και αφετέρου δημιουργεί καλύτερη αιμάτωση στην περιοχή.

Οι αλλαγές στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη πλέον δεν αποτελούν ανησυχητικό παράγοντα για τις μητέρες. Η επανορθωτική χειρουργική σε συνδυασμό με καινοτόμα επιτεύγματα της τεχνολογίας, μπορούν να δράσουν καταλυτικά ώστε να ανακτήσει το σώμα τη φυσική του μορφή και η γυναίκα την αυτοπεποίθησή της. Η κλινική  ΜΟΜ MAKE OVER με επικεφαλής τον δρ. Ναούμ, βρίσκεται στην υψηλότερη θέση προτίμησης των γυναικών που αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους. Η ασφάλεια κατά την οποιαδήποτε επέμβαση, το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, η τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιείται, η προσέγγιση του φυσικού κάλους και πάνω από όλα η εμπιστοσύνη που εμπνέει ο δρ. Ναούμ και οι συνεργάτες του, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους οι γυναίκες εμπιστεύονται τη κλινική  ΜΟΜ MAKEOVER.